Dakisolatieplaten - Wat zijn de beste opties en merken? (2024)

Van de verschillende isolatieklussen kan de grootste besparing behaald worden met het isoleren van je dak. Wil je dus beginnen met het na-isoleren van je huis, en wil je niet alles in één keer doen, dan is starten met het dak de beste optie. Daarom kiezen veel huiseigenaren voor dakisolatieplaten. Het isoleren van het dak levert gemiddeld genomen namelijk een kostenbesparing op van €500 per jaar.

Welke manieren zijn er om je dak te isoleren?

Het dak kan van binnenuit en buitenaf geïsoleerd worden. In de meeste gevallen is isoleren van binnenuit de handigste optie. Voor het isoleren van buitenaf moet namelijk eerste de dakbedekking worden verwijderd. Is de dakbedekking aan vervanging toe of moet deze sowieso nog geplaatst worden? Dan is het meestal het handigst om het isoleren hier gelijk in mee te nemen. Zo is er aan de binnenkant geen ruimteverlies en is de isolatieschil gesloten waardoor er geen koudebruggen ontstaan.

Dakisolatieplaten of rollen

Dakisolatie kan met zowel platen als rollen gedaan worden. Het voordeel van dakisolatieplaten is dat deze dunner zijn en er met minder ruimte alsnog een hoge isolatiewaarde behaald kan worden. Het nadeel is dat de meeste platen niet buigen of ingedrukt kunnen worden en dus moeilijker te verwerken zijn als er veel hoeken zijn in het dak. Dit hebben glas- en steenwolrollen niet, ze nemen wel wat meer ruimte in. Als je meer ruimte beschikbaar hebt, kun je met isolatierollen ook hoge isolatiewaarden behalen. Voor isolatierollen kan er gekozen worden uit de glaswolrollen van Knauf Insulation en Isover, de steenwolrollen van Rockwool en de isolatiefolies van Isobooster en Alkreflex.

De beste isolatieplaten

Is een isolatieplaat de beste optie voor jouw isolatieklus? Dan zijn dit de verschillende opties voor dakisolatieplaten:

Glaswolplaten van Isover en Knauf Insulation

Glaswolplaten zijn iets stijver dan glaswolrollen, maar vullen ruimtes alsnog goed op en zijn daarom de beste optie als het dak veel hoeken bevat.

PIR-dakisolatieplaten van Unilin, Recticel en Kooltherm

Met PIR-platen kan een hoge warmteweerstand gecreëerd worden zonder veel ruimte in beslag te nemen en zijn daardoor de beste keus als er weinig ruimte beschikbaar is.

PIR-dakisolatieplaten met beplating (GIPS, OSB of Underlayment)

PIR-platen waar GIPS, OSB of Underlayment platen aan vastgelijmd zijn, zodat het verwerken ervan gemakkelijk en snel gaat.

Iso-FIt Zolderisolatiesystemen

Bij de complete zolderisolatiesystemen is de PIR-isolatieplaat vastgelijmd aan een afgewerkte plafondplaat, de PIR-isolatieplaat is aan beide zijden bekleed met dampdicht aluminiumfolie.

Advies nodig bij je keuze voor platdakisolatie? Bel 085-3033487. Ons ervaren team staat voor je klaar!

Dakisolatieplaten - Wat zijn de beste opties en merken? (2024)

FAQs

Dakisolatieplaten - Wat zijn de beste opties en merken? ›

Een van de meest voorkomende opties is het isoleren van binnenuit met glaswol, steenwol of biobased isolatie. Deze materialen bieden uitstekende thermische- als geluidsisolatie. Een andere populaire keuze is het isoleren van buitenaf met PIR platen of PIR renovatieplaten.

Wat zijn de beste dakplaten? ›

Aluminium golfplaten zijn de meest kwalitatieve, aangezien ze veruit de langste levensduur hebben. Nadeel is wel dat aluminium golfplaten tot zo'n 3 keer duurder zijn dan golfplaten op basis van kunststof of bitumen.

Wat zijn de beste isolatie platen? ›

Wat is het beste isolatiemateriaal?
Rd-waarde (bij 10 cm dikte)Geluidsisolatie
Glaswol++ (2,70)Goed
XPS++ (2,85)Slecht
EPS grijs+++ (3,13)Slecht
EPS wit++ (2,75)Slecht
4 more rows

Welke isolatie voor dak is het beste? ›

Wat is de beste isolatie voor dak? Bij een plat dak zijn EPS platen de beste keuze voor dakisolatie. Met een lambdawaarde van 0,032-0,036 is gemiddeld een dikte van 12 centimeter nodig voor isolatie. Een schuin dak kan het beste worden geïsoleerd met PUR of PIR.

Welke isolatie heeft de hoogste isolatiewaarde? ›

Goede Rd-waarde voor isolatie
Niveau van isolatieTotale isolatiewaarde (RC)
Matige isolatie1,3
Goede isolatie2,5
Zeer goede isolatie4,0
Isolatie nodig voor energieneutrale woning6,0-10,0

Wat is het beste isolatiemateriaal voor Zolder? ›

PIR isolatie is het beste als u weinig ruimte heeft en toch een goede isolatiewaarde wilt behalen. Met PIR isoleert u het geluid minder dan met bijvoorbeeld minerale wol. In de praktijk wordt meestal toch gekozen voor PIR, vanwege de goede isolerende eigenschappen.

Welke plaat voor dak? ›

Zowel OSB als Underlayment wordt vaak gebruikt voor dak-, vloer- of wandconstructies. Belangrijk is dan te letten op de dikte van de plaat. De 18mm dikke platen zijn heel goed te gebruiken als dragende onderconstructie.

Welke isolatie neemt geen vocht op? ›

Glaswol neemt geen water op. Wie met glaswol isoleert, kan alvast gerust zijn, want glaswolisolatie is waterafstotend. De vezels van minerale wol werken ongeveer als de veren van een eend: hun oppervlakte is zo klein dat ze geen watermoleculen kunnen opnemen en ze zelfs afstoten.

Wat is beter EPS of PIR isolatie? ›

De keuze tussen PIR of EPS is afhankelijk van wat voor u belangrijk is. Is de isolatiewaarde belangrijker omdat u bijvoorbeeld beperkt ruimte heeft, dan kiest u voor PIR. Is de isolatiewaarde minder belangrijk en is een lage prijs voor u doorslaggevend, dan kiest u voor EPS.

Wat is het meest gebruikte isolatiemateriaal? ›

Welke soorten isolatiemateriaal zijn er? De meest gebruikte materialen zijn steenwol, glaswol en EPS ('piepschuim').

Hoe dik moet de isolatie van een dak zijn? ›

Doorgaans zal je een isolatielaag van minimaal 13 tot 16 centimeter aan moeten brengen, maar ook hier zal dikker isoleren (19 tot 21 centimeter) voor meer warmtebehoud zorgen.

Hoe dik moet de dakisolatie zijn? ›

Bij isolatie met cellulose vlokken of halfstijve platen moet je in de regel een laagdikte aanhouden van 13 tot 16 centimeter, indien je tenminste een Rd waarde van minimaal 3.5 wil bereiken. Wil je beter isoleren (Rd waarde 4.5), dan zul je al gauw 16 tot 21 centimeter dik moeten isoleren.

Hoe dik moet een PIR plaat zijn? ›

in aanmerking wil komen voor een subsidie, heb je in Nederland een minimum Rd-waarde nodig van 3,5 m² K/W. Dat haal je bij PIR platen bij een dikte van ongeveer 8 cm. Hoe dikker de plaat, hoe beter je woning uiteraard geïsoleerd is. Zo heb je bij PIR isolatie van 10 cm al een Rd-waarde van 4,5 m² K/W.

Welke isolatie heeft het meeste effect? ›

Van de drie isolatievormen levert spouwmuurisolatie u het hoogste rendement op. Een goed geïsoleerde spouwmuur zal het gasverbruik per jaar verminderen met 10 m3 per geïsoleerde m2. Daardoor heeft u de investering binnen 3 tot 5 jaar terugverdiend.

Welke 4 soorten isolatie zijn er? ›

Er bestaan vier verschillende hoofdgroepen van isolatie, namelijk: contact isolatie, contact/druppel isolatie, aërogene isolatie en strikte isolatie.

Wat is beter glaswol of parels? ›

Minerale wol zoals glaswol scoort op dat vlak beter dan EPS-parels of PUR-spuitisolatie. Vochtwerendheid van het isolatiemateriaal: zowel PUR-spuitisolatie, EPS-parels als glaswol zijn vochtwerend. Dat maakt ze goed bestand tegen schimmels en rot. Van alle materialen zijn EPS-parels wel het meest vochtbestendig.

Wat is beter bitumen of EPDM? ›

Door de verschillen in het materiaal en de eigenschappen heeft EPDM een hogere verwachte levensduur. Bitumen verhardt over het algemeen door weersinvloeden. EPDM is daar beter tegen bestand. Doordat bitumen gebaseerd is op aardolie kan EPDM worden beschouwd als een milieuvriendelijker materiaal.

Welk plaatmateriaal is het meest geschikt als dakbeschot voor platte daken? ›

Welk hout is geschikt? In principe wordt voor dakbeschot Douglas- en vurenhout gebruikt, uiteraard voorzien van een FSC of een PEFC kenmerk. Beide houtsoorten komen uit Europese aanbouw. Je kunt planken gebruiken, die als schroten in elkaar geleid worden of grote OSB of Undelayment platen.

Welk materiaal dakplaten? ›

De goedkoopste dakbedekking voor een plat dak is bitumen (of roofing). Als je budget iets groter is, kan je bij hellende daken ook gaan voor een rieten of zinken dak. Bij een plat dak is een groendak de duurste optie. Gewenste uitstraling: een dakbedekking bepaalt in grote mate de look van je woning.

Wat zijn de beste Dakpanplaten? ›

De dakpanplaten Corda is speciaal ontworpen om goede functionele eigenschappen te bieden, gelijktijdig met de beste prijs en kwaliteitsverhouding. Deze dakpanplaten heeft de traditionele vorm van de dakpannen en is het meeste gewilde dakpanprofiel.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Trent Wehner

Last Updated:

Views: 6490

Rating: 4.6 / 5 (76 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Trent Wehner

Birthday: 1993-03-14

Address: 872 Kevin Squares, New Codyville, AK 01785-0416

Phone: +18698800304764

Job: Senior Farming Developer

Hobby: Paintball, Calligraphy, Hunting, Flying disc, Lapidary, Rafting, Inline skating

Introduction: My name is Trent Wehner, I am a talented, brainy, zealous, light, funny, gleaming, attractive person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.