PIR isolatie aanbrengen (2024)

PIR isolatie aanbrengen (1)

Energieverlies kost geld en is te voorkomen met een goede isolatie. Bovendien is het veel aangenamer om in een perfect geïsoleerde ruimte te verblijven. In de zomer komt de warmte niet te veel naar binnen. In de winter blijft de warmte behouden. Dubbel voordeel dus dat te realiseren is met PIR isolatie aanbrengen. PIR isolatie is zowel geschikt om daken mee te isoleren als muren en vloeren. Bovendien zijn PIR isolatieplaten voorzien van perfecte thermische eigenschappen. Ook als er sprake is van een isolatie met geringe dikte is het resultaat optimaal. PIR isolatie aanbrengen is niet lastig en voorziet in een perfect isolatierendement.

PIR isolatie aanbrengen op hellend dak

Een hellend dak is prima van binnenuit te isoleren door PIR isolatieplaten aan te brengen. Dit kan het beste tussen de balken, tegen het (droge) dakbeschot. Het voordeel van het op deze manier PIR isolatie aanbrengen, is dat er een ononderbroken schild ontstaat. Hierdoor vermindert u de kans op het ontstaan van koudebruggen. Isoleren met PIR is automatisch dampdicht, zeker als u met voldoende dikte (10cm en hoger) isoleert, hoeft u niet bang te zijn voor vocht problemen.

Gebruik minimaal twee bevestigingen per plaat tegen het houten raamwerk. Zijn er kieren te zien? Dan is het aan te raden om de kieren met PUR-schuim te dichten en vervolgens met alu-tape af te kleven.

Voorzetwand met PIR isolatieplaten en isolatie van vloer

Buitenmuren die niet geïsoleerd zijn, verliezen veel warmte. Het energieverlies is een nadeel, maar er is ook sprake van minder comfort. Het is dus een goede optie om PIR isolatie aan te brengen door een voorzetwand te plaatsen. Dat is zeker mpogelijk tegen een bestaande buitenmuur. De PIR platen zijn eenvoudig te bevestigen tussen een (geïmpregneerd) vuren raamwerk. Creëer nen kleine luchtspouwdie u van buitenaf ventileert met roosters.

De isolatie van een vloer is eveneens te realiseren met PIR platen. Bijvoorbeeld om een betonvloer te isoleren, vanuit de kruipruimte. In dit geval kunnen plakpennen een handige oplossing zijn.

Bij voorzetwanden, hellend dak, isolatie in de vloer of op plat dak kiest men meestal voor PIR platen met rechte kant en naden aftapen mat alutape.

Voordelen PIR isolatie aanbrengen

Er zijn meerdere voordelen als het gaat om PIR isolatie aanbrengen. Een groot voordeel is dat de isolatieplaten geen vocht opnemen. Bij goed afgedichte naden (met alutape) is er zelfs geen dampscherm nodig. Het is wel mogelijk om de keuze te maken voor isolatieplaten met vochtwerende eigenschappen. Bijvoorbeeld in de vorm van PIR isolatieplaten die uitgevoerd zijn met aluminiumfolie. Deze hebben weer het voordeel van tand en groef voorzien te zijn en dus gemakkelijk zijn te bevestigen.


Er zijn voor PIR isolatie aanbrengen op een plat dak speciale platen die met bitumen uitgevoerd zijn. Die zijn geschikt voor platte daken met EPDM of roofing. Een van de andere voordelen is dat PIR platen gemakkelijk te bewerken zijn. Bijvoorbeeld met het zagen of snijden. De structuur is vrij had, zodat samendrukken of vervorming niet tot de opties behoort. Om de platen perfect op elkaar te laten aansluiten voor de beste isolatie is het belangrijk om op maat te snijden. Verder beschikt PIR over brandvertragende eigenschappen.

Zijn er ook nadelen?

Er zijn vele voordelen te noemen van PIR isolatie aanbrengen. Daar waar voordelen zijn, is het ook logisch dat er nadelen zijn. Een nadeel van PIR ten op zichte van steen- en glaswol is dat je PIR platen heel nauwkeurig moet voorsnijden en zagen, zodat de resterende ruimtes goed sluitend door de isolatie worden gevuld.

Bekijk de PIR isolatie van Bouwbestel

PIR isolatie aanbrengen (2024)

FAQs

PIR isolatie aanbrengen? ›

U kunt PIR platen bevestigen met lijm, schroeven en lijmschuim. De beste optie is afhankelijk van uw toepassing: bij schuin dak of muur schroeft u de ventilatielatten, bij plaatsing direct tegen het dakbeschot of beton lijmt u. Bij plat dak van buitenaf kunt u zowel lijmen als schroeven met drukverdeelplaat.

Heb je folie nodig bij PIR platen? ›

PIR platen zijn licht, stevig en vaak voorzien van een dampdichte laag, waardoor je bij bevestiging geen dampscherm of folie nodig hebt.

Kunnen PIR platen direct tegen dakbeschot? ›

PIR-platen kunnen direct tegen je dakbeschot geplaatst worden door ze te lijmen of te klemmen. Je plaatst ze tussen de balken, tegen het droge dakbeschot.

Kunnen PIR platen direct tegen muur? ›

PIR-isolatie heeft een zeer hoge RD-waarde, afhankelijk van de dikte van de platen. Hierdoor is PIR-isolatie zeer geschikt voor toepassing bij binnenmuren, waarbij je zo min mogelijk ruimte wilt verliezen.

Welke folie onder PIR? ›

Een dampremmende folie wordt altijd op de warme kant van het isolatiemateriaal aangebracht zodat de isolatiewaarde van het isolatiemateriaal optimaal blijft. Ja, hiervoor gebruikt u aluminium tape voor het damp- en luchtdicht afwerken van isolatie. Met deze tape dicht u gemakkelijk kieren en naden tussen PIR platen.

Waarmee lijm je PIR platen? ›

U kunt PIR platen bevestigen met lijm, schroeven en lijmschuim. De beste optie is afhankelijk van uw toepassing: bij schuin dak of muur schroeft u de ventilatielatten, bij plaatsing direct tegen het dakbeschot of beton lijmt u. Bij plat dak van buitenaf kunt u zowel lijmen als schroeven met drukverdeelplaat.

Welke isolatie heeft geen dampscherm nodig? ›

Wanneer een dampscherm plaatsen? Wanneer je je woning van binnenuit isoleert, moet je steeds een dampscherm plaatsen. De enige uitzondering is isolatie die reeds is afgewerkt met een dampwerende laag.

Kan je schroeven in PIR plaat? ›

Gebruik altijd schroeven die tenminste 20mm langer zijn dan de dikte van de PIR plaat. Gebruikt u houtplaten of houtachtig materiaal zoals OSB van 18mm dik, dan komt de punt van de schroef door de plaat.

Hoeveel schroeven in PIR plaat? ›

Een PIR isolatieplaat dient op de hoeken vanwege de grootte te worden vastgezet op 5 punten, 4 op de hoeken en een schroef in het midden. Voor deze grotere klussen hebben wij dan ook combinatiepakketten samengesteld. Een combipakket bevat: 250 schroeven.

Kun je iets ophangen aan PIR platen? ›

Als het doel is om zwaardere voorwerpen aan het oppervlak op te hangen, dan raden we PIR + OSB aan. Pir-gips combinatie: Indien je een pir gipsplaat product wilt verkrijgen, gebruik dan gipsplaatschroeven of Isol-Tack Isolatielijm om de PIR met gipsplaat tegen de truss te bevestigen.

Waarom geen PIR onder plat dak? ›

Andere materialen, zoals PIR hebben een hogere isolatiewaarde, maar zijn niet geschikt voor het plat dak isoleren van binnenuit. Als u PIR gebruikt, sluit u het vocht op tussen de dakbedekking en de isolatieplaat, waardoor vochtproblemen en (hout-)rot kunnen ontstaan.

Waarom PIR platen afplakken? ›

In de regel geldt bij de plaatsing dat u koudebruggen wilt voorkomen. Een koudebrug is een plek waar warmte (of tocht) tussen of langs het isolatiemateriaal kan doorkomen. Om dit te voorkomen tapet u tussen de PIR platen purschuim en plaatst u aluminium tape tussen de naden van de platen.

Waarom aluminium op PIR platen? ›

Deze PIR platen zijn aan twee zijden bekleed met een aluminium cachering. Deze toplaag beschermt de PIR tegen vocht en zorgt voor een hogere isolatiewaarde. Dit komt doordat aluminium reflecteert. PIR 2-zijdig aluminium kunt u gebruiken voor veel toepassingen zoals isolatie voor daken, muren en vloeren.

Hoe dik moeten PIR platen zijn? ›

in aanmerking wil komen voor een subsidie, heb je in Nederland een minimum Rd-waarde nodig van 3,5 m² K/W. Dat haal je bij PIR platen bij een dikte van ongeveer 8 cm. Hoe dikker de plaat, hoe beter je woning uiteraard geïsoleerd is. Zo heb je bij PIR isolatie van 10 cm al een Rd-waarde van 4,5 m² K/W.

Hoe dik isoleren PIR? ›

PUR/PIR: één van de uitblinkers op isolerend vermogen. PUR-schuim of PIR-platen hoef je niet al te dik aan te brengen om warmte binnenshuis te houden. Een dikte van 11 centimeter volstaat vaak al. Voor een optimaal resultaat breng je tot 14 centimeter aan.

Hoe PIR platen bevestigen op beton? ›

Je kunt ervoor kiezen om de PIR platen te bevestigen met isolatielijm of kunststof schotel slagpluggen om in het beton te boren. Onze speciale lijmkit van Illbruck is hier uitstekend voor geschikt. Als laatste stap dient u de naden en voegen tussen de isolatieplaten af te werken met aluminium tape of purschuim.

Hoe zet je isolatie vast? ›

Bevestig het isolatiemateriaal

Zorg ervoor dat de afstand tussen de voorkant van de lat en het dakbeschot even groot is als de dikte van de isolatiedekens. Breng het stuk isolatiemateriaal aan tussen de balken, tegen het dakbeschot. Zet het vast door latten vast te schroeven of te spijkeren op de vierkante latten.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Carmelo Roob

Last Updated:

Views: 5707

Rating: 4.4 / 5 (45 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Carmelo Roob

Birthday: 1995-01-09

Address: Apt. 915 481 Sipes Cliff, New Gonzalobury, CO 80176

Phone: +6773780339780

Job: Sales Executive

Hobby: Gaming, Jogging, Rugby, Video gaming, Handball, Ice skating, Web surfing

Introduction: My name is Carmelo Roob, I am a modern, handsome, delightful, comfortable, attractive, vast, good person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.