Isolatiewaarde | De Isolatieshop (2024)

Op de verpakking van isolatiemateriaal worden verschillende waarden genoemd. Deze vertellen je allemaal iets over de mate waarin een isolatiemateriaal in staat is om warmte en kou te weren. De twee meest gebruikte isolatiewaarden zijn de Rd-waarde en Rc-waarde. Om deze isolatiewaardes te berekenen kun je een calculator gebruiken. De Rd-waarde geeft aan wat het vermogen van een materiaal is om warmte en kou te weren. Gebruik de onderstaande rekenaar om de Rd waarde te meten.

De Rd-waarde is :

Isolatiemateriaal Lambdawaarde Assortiment
PIR 0,019 - 0,027
Isolatiewaarde | De Isolatieshop (1)
Bekijk PIR in dit bereik
Glaswol 0,032 - 0,040
Isolatiewaarde | De Isolatieshop (2)
Bekijk Glaswol in dit bereik
Steenwol 0,033 - 0,040
Isolatiewaarde | De Isolatieshop (3)
Bekijk Steenwol in dit bereik
EPS 100 0,032 - 0,036Isolatiewaarde | De Isolatieshop (4)Bekijk EPS in dit bereik
XPS 0,034 - 0,036
Isolatiewaarde | De Isolatieshop (5)
Bekijk XPS in dit bereik

De Rc-waarde geeft aan wat het vermogen van de hele constructie is om warmte en kou te weren. Bereken hier de Rc-waarde. De R in deze afkortingen staat dan ook voor 'Resistance’.Om deze waarden te kunnen berekenen, moet je eerst iets weten over de lambdawaarde (warmtegeleidingscoëfficiënt / L-waarde / λ).

Wat is de Rd-waarde?

Een Rd-waarde (ook wel R-waarde genoemd) is de warmteweerstand van een isolatiemateriaal. De Rd-waarde geeft dus het isolerend vermogen van de isolatie aan. Hoe hoger dit getal, hoe meer warmte wordt binnengehouden.

De Rd-waarde is de, door de fabrikant aangegeven, isolatiewaarde van een materiaal. De d staat in dit geval voor‘declared’.Een isolatiemateriaal heeft altijd een specifieke Rd-waarde, uitgedrukt in m2K/W. Deze kun je berekenen door dikte van het isolatiemateriaal te delen door de lambdawaarde. Hoe hoger de uitkomst, des te beter is de warmteweerstand en de isolatiewaarde. Hoe hoger de Rd-waarde des te beter is de isolatiewaarde. Isolatiemateriaal met een hoge Rd-waarde kan daarom in de winter warmte in huis houden en in de zomer houdt het warmte juist buiten!

Hoe wordt de Rd-waarde berekend?

De Rd-waarde (m2K/W) wordt berekend door middel van de dikte van het gebruikte isolatiemateriaal en de lambdawaarde (λ) van de isolatie. De Rd-waarde wordt vaak aangegeven bij het isolatiemateriaal, wij noemen deze per product altijd bij de specificaties.

Je kunt de Rd-waarde van isolatie ook zelf berekenen via deze formule:R = d / λ
d= de dikte van het isolatiemateriaal in meter (60 mm is dus 0,06)
λ= de lambdawaarde / warmtegeleidingscoëfficiënt

Bijvoorbeeld:

Een rol glaswol van 60 mm dik en een lambdawaarde van 0,035 heeft dus een Rd-waarde van 1,71 (want 0,06 / 0,035). Wil je met dit materiaal een Rc-waarde van 3 bereiken, dan zul je een materiaaldikte van minstens 110 mm moeten gebruiken (0,035 * 3).

Rd-waarde berekenen met rekenhulp

Wil je de Rd-waarde van je isolatie berekenen? Deze rekeninghulp maakt het gemakkelijk. De rekenhulp werkt als een calculator, maar je hoeft geen ingewikkelde formule in te voeren. Alleen het invoeren van de lambdawaarde en de dikte van het isolatiemateriaal is voldoende. Weet je niet wat de lambdawaarde van het isolatiemateriaal is? Op de afbeelding naast de rekenhulp staat een overzicht met de lambdawaardes van de meest voorkomende isolatiematerialen: PIR, glaswol, steenwol, EPS en XPS.

Wat is de Rc-waarde?

Een Rc-waarde is de warmteweerstand van de totale constructie. Bijvoorbeeld de totale constructie van je dak, inclusief houten balken en dakpannen. De Rc-waarde geeft dus het isolerend vermogen van de hele bouw-constructie aan. Ook hier geldt, hoe hoger dit getal, hoe meer warmte wordt binnengehouden.

De Rc-waarde van een constructie

Het isolerend vermogen van een constructie wordt uitgedrukt via de Rc-waarde (R='resistance', c ='construction'). Hoe hoger de Rc-waarde, hoe beter de constructie isoleert. Een constructie is bijvoorbeeld het dak, de spouwmuur of een vloer. Om erachter te komen wat de Rc-waarde van de constructie is kun je zelf de Rc-waarde berekenen. Nieuwbouw-constructies moeten volgens hetbouwbesluit(de BENG eis voor 2021) aan de volgende Rc-waarde voldoen volgens het bouwbesluit. Voor renovaties bestaan andere Rc-waardes dan voor nieuwbouw.

Dak: > Rc 6,3 m2K/W
Vloer: > Rc 3,7m2K/W
Gevel: > Rc 4,7 m2K/W

De Rc-waarde berekenen

Het berekenen van de Rc-waarde is vrij complex en gaat verder dan het optellen van de afzonderlijke Rd-waardes van de gebruikte materialen. Je moet hierbij namelijk rekenen houden met het isolatiemateriaal, met alle andere bouwmaterialen, de mogelijke luchtlagen in de constructie en eventuele correctiefactoren voor bevestigingsmaterialen en een koudebrug. Wij adviseren om de Rc-waarde altijd te laten uitrekenen door een constructeur.

De Rc-waarde wordt als volgt berekend:

ΣRm + Rsi + Rse
Rc = ------------------- - Rsi - Rse
(1 + α)

Deze afbeelding laat de berekening nog duidelijker zien:

Isolatiewaarde | De Isolatieshop (6)

Toelichting:
Rm = Warmteweerstand van alle verschillende materialen in de constructie
Rsi = Warmte-overgangsweerstand (binnen / surface interior)
Rse = Warmte-overgangsweerstand (buiten / surface exterior)
α = Correctiefactor

Voor de Rsi, Rse en de α kun je de in het bouwbesluit geformuleerde standaardwaarden gebruiken.

Wat is de lambdawaarde?

De lambdawaarde is een getal dat aangeeft hoe goed een isolatiemateriaal warmte geleidt. Hoe lager de waarde, des te beter de isolatiewaarde is. Dat komt omdat warmteisolatie als doel heeft om warmte vast te houden. Daarom willen we warmtegeleiding voorkomen en is een lage lambdawaarde beter dan een hoge waarde. De lambdawaarde heeft overigens niets te maken met de dikte van het isolatiemateriaal. Een EPS-plaat van 30 mm heeft dezelfde lambdawaarde als een EPS-plaat van 120 mm.

De eenheid waarin de lambdawaarde wordt uitgedrukt is W/m.K. Dit is het warmteverlies in Watt per meter, per graad, temperatuurverschil tussen beide zijden van het isolatiemateriaal. Je hebt de lambdawaarde nodig om de Rc- en Rd-waarde van je isolatie uit te rekenen. Deze wordt ook bij de specificaties van onze producten genoemd. Voor de lambdawaarde geldt; hoe lager de waarde, hoe beter het materiaal kan isoleren

De lambdawaarde hangt niet samen met de dikte van het materiaal. EenEPS isolatieplaatvan 30mm heeft dus dezelfde lambdawaarde als een EPS plaat van 120mm. De Rd-waarde van deze platen is wel anders.

Rsi Rse Berekenen

Rekenwaarden Rsi / Rse Rsi (m²-K)/W Rse (m²-K)/W
vloeren bij een naar boven gerichte warmtestroom 0,10 0,10
vloeren boven buitenlucht 0,17 0,04
vloeren boven onverwarmde ruimte of kruipruimte 0,17 0,17
uitwendige scheidingsconstructies boven verwarmde ruimte, waarvan de grootste hellingshoek met de horizontaal kleiner of gelijk is aan 75° 0,10 0,04
overige scheidingsconstructies grenzend aan buitenlucht 0,13 0,04
overige scheidingsconstructies 0,13 0,13
Isolatiewaarde | De Isolatieshop (7)

De waarde van α kan als volgt worden bepaald:

1. indien het onderdeel een isolatielaag bevat die aan weerszijden wordt begrensd door een luchtlaag van meer dan 5 mm dikte, dan geldt α = 1, tenzij er voorzieningen zijn getroffen om convectie te voorkomen.

2. indien het onder 1) gestelde niet van toepassing is en als isolatiemateriaal uitsluitend cellulair glas is toegepast, dan geldt α = 0.

3. indien noch het onder 1) noch het onder 2) gestelde van toepassing is, maar het onderdeel - afgezien van eventuele afwerklagen (waaronder buitenspouwbladen) - onder geconditioneerde en beheerste omstandigheden wordt vervaardigd, dan geldt α = 0,02.

4. In alle overige gevallen geldtα = 0,05.

Heb je nog andere vragen over de isolatiewaarde? Neem dan gerustcontactmet ons op voor een persoonlijk advies.

Vind je dit verhaal nog te ingewikkeld en laat je liever iemand je isolatie regelen? Neem dan eens een kijkje op ons ‘Isolatieshop voor Partners’ platform! Hier vind je dé isolatiespecialist die bij je past.

Isolatiewaarde | De Isolatieshop (2024)

FAQs

Wat is een normale isolatiewaarde? ›

De benodigde Rc-waarde voor isolatie

Bij daken ligt de waarde tussen de 4 en 6 m²K/W* voor nieuwbouwhuizen. Oudere huizen hebben vaak een isolatiewaarde van 2,5 tot 4 m²K/W door de minder strenge richtlijnen in het verleden.

Is 10 cm isolatie genoeg? ›

Hoe lager de lambda-waarde, hoe beter het materiaal isoleert. Bij isolatiematerialen zoals PIR kan 10 cm isolatie al volstaan. Bij isolatiematerialen zoals minerale wol zal je dikker moeten isoleren.

Welk isolatiemateriaal heeft de hoogste isolatiewaarde? ›

Pir en kooltherm isolatie hebben de hoogste isolatiewaarde. De isolatiewaarde is afhankelijk van de lambdawaarde en de dikte van het isolatiemateriaal. De lambdawaarde geeft aan hoe goed het materiaal warmte en kou geleidt. De lambdawaarde van het materiaal en de dikte bepalen samen de uiteindelijke Rd-waarde.

Is RD waarde 3 goed? ›

Een isolatiemateriaal met een hoge Rd waarde zal dus beter isoleren dan een isolatiemateriaal met een lagere waarde. Doorgaans wordt een isolatie waarde van 3,5 m²K/W of hoger beschouwd als goed, maar dit is ook erg afhankelijk van wat je precies laat isoleren en met welk doel.

Hoeveel RD is RC? ›

Wat is het verschil tussen rd en rc waarde? De RD-waarde is de warmteweerstand van één materiaal, terwijl de RC-waarde de isolerende werking geeft van de gehele constructie. De Rd-waarde berekent u zo: Rd = isolatiedikte / lambdawaarde = 0,200/0,036 => Rd – 5,56 (m2K/W). De Rc-waarde is de optelsom van de Rd-waardes.

Hoe dik moet je isoleren? ›

Bestaande woningen hebben meestal een spouw die kan opgevuld worden. Wanneer dat niet zo is, kan je je gevel isoleren. Om in aanmerking te komen voor de premie van spouwmuurisolatie moet de isolatiedikte minimum 5 cm zijn. Spouwen die smaller zijn dan die 5 cm kunnen opgevuld worden met glaswolvlokken of EPS-parels.

Welke isolatie levert het meeste op? ›

Hoe hoger dit getal, hoe beter het materiaal isoleert. Hoewel er dus geen kant-en-klaar antwoord te geven is op deze vraag, loont het doorgaans het meeste om spouwmuurisolatie en/of dakisolatie aan te brengen. Dit type woningisolatie haalt in veel gevallen het hoogste rendement.

Hoe dik moet isolatie minimaal zijn? ›

Gemiddelde isolatiedikte

Voor zowel muren, vloeren als daken geldt een minimum dikte van 15 centimeter isolatiemateriaal.

Wat isoleert beter HR ++ glas of een muur? ›

Een muur isoleert beter dan het allerbeste kozijn en het beste isolatieglas. We hebben in Nederland nooit veel aandacht gehad voor isolatie. Jarenlang hebben we veel warmte die we opwekten, laten vervliegen en ontsnappen.

Wat is beter glaswol of parels? ›

Minerale wol zoals glaswol scoort op dat vlak beter dan EPS-parels of PUR-spuitisolatie. Vochtwerendheid van het isolatiemateriaal: zowel PUR-spuitisolatie, EPS-parels als glaswol zijn vochtwerend. Dat maakt ze goed bestand tegen schimmels en rot. Van alle materialen zijn EPS-parels wel het meest vochtbestendig.

Welke isolatie neemt geen vocht op? ›

Glaswol neemt geen water op. Wie met glaswol isoleert, kan alvast gerust zijn, want glaswolisolatie is waterafstotend. De vezels van minerale wol werken ongeveer als de veren van een eend: hun oppervlakte is zo klein dat ze geen watermoleculen kunnen opnemen en ze zelfs afstoten.

Wat isoleert beter glaswol of steenwol? ›

De lambda waardes van beide wolsoorten liggen tussen de 0,031 en 0,040, wat overigens een prima score is en betekent dat glaswol en steenwol alle twee goede isolatiematerialen voor warmte isolatie zijn. Toch geldt over het algemeen dat glaswol net wat beter isoleert dan steenwol.

Wat is de R-waarde van piepschuim? ›

Over het algemeen heeft piepschuim een R-waarde van ongeveer 3,6 tot 4,0 per inch dikte (ongeveer 25 mm). Dit betekent dat een 2 inch (ongeveer 50 mm) dik stuk piepschuim een R-waarde heeft van ongeveer 7,2 tot 8,0. Er zijn verschillende soorten piepschuim op de markt, elk met hun eigen R-waarden.

Wat is de beste isolatie voor binnenmuren? ›

Om de binnenmuur te isoleren tegen geluid gebruikt u het beste steenwol. Steenwol is zeer goed geschikt om geluid te isoleren. Naast steenwol doet ook glaswol het heel goed wat geluidsisolatie betreft, zeker wanneer u kijkt naar de Knauf Acoustifit glaswolplaten.

Wat is een hoge RD-waarde? ›

Een hoge Rd-waarde betekent een hoge isolatiewaarde. Dus een hogere Rd-waarde zorgt in de winter voor een warmer huis en maakt in de zomer juist koeler, omdat de warmte langer buiten de deur wordt gehouden.

Wat is een goede Rc-waarde voor dakisolatie? ›

Met Rc-waarde duid je dus de isolatiewaarde van constructies aan, zoals een spouwmuur, combinatievloer of dubbelglas. Ook hier geldt, hoe hoger dit getal, hoe beter de isolatie. Voor nieuwbouw worden Rc normen gebruikt: bijvoorbeeld een dak moet Rc 6,3 halen, een vloer Rc 3,7 en een gevel Rc 4,7.

Wat is een goede Rc-waarde muur? ›

Het bouwbesluit ( 1 januari 2021) geeft de volgende richtlijnen: Rc-waarde VLOER: minimaal 3,7 m2K/W. Rc-waarde WAND: minimaal 4,7 m2K/W. Rc-waarde DAK: minimaal 6,3 m2K/W.

Wat is een goede RD-waarde binnenmuur? ›

De binnenmuur isoleren valt onder de noemer gevelisolatie en daar is subsidie voor beschikbaar. U dient minimaal 10 m2 aan binnenmuur te isoleren, en mag maximaal voor 170 m2 aan binnenmuur isolatie subsidie ontvangen. De Rd-waarde van het nieuwe isolatiemateriaal moet minimaal 3,5 bedragen.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Jonah Leffler

Last Updated:

Views: 6452

Rating: 4.4 / 5 (65 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Jonah Leffler

Birthday: 1997-10-27

Address: 8987 Kieth Ports, Luettgenland, CT 54657-9808

Phone: +2611128251586

Job: Mining Supervisor

Hobby: Worldbuilding, Electronics, Amateur radio, Skiing, Cycling, Jogging, Taxidermy

Introduction: My name is Jonah Leffler, I am a determined, faithful, outstanding, inexpensive, cheerful, determined, smiling person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.