PIR of PUR isolatie ? (2024)

    PUR versus PIR: voor welke toepassingen zijn ze geschikt?

    • PIRisolatie is verkrijgbaar in de vorm vanisolatieplatenen wordt gebruikt als thermische isolatie voor diverse onderdelen van de woning: hellendedaken,vloeren,spouwmuren, platte daken. Ze hebben meestal een dampdichte laag aan twee zijden, zodat een apart dampscherm overbodig wordt. De naden worden wel goed afgedicht met tape.
    • De pir-platen worden soms uitgerust met ander isolatiemateriaal zoals glaswol. Eén zijde krijgt dan een dunne laag minerale wol om oneffenheden in de muur weg te werken.
    • Deze isolatie is vooral nuttig op plaatsen waar weinig ruimte en toch een hoge warmteweerstand nodig is.
    • Net zoals PIR kanPUR isolatieinplatenaangeleverd worden.
    • Omwille van de brandtechnische verbetering wordt bij renovaties echter vooral voor PIR geopteerd. PUR wordt meestal gebruikt inschuimvorm, bijvoorbeeld bij vloerisolatie, voor hetnavullen van spouwmurenof om gaten en kieren af te dichten bij andere isolatiematerialen.

    PIR: nog betere isolatiewaarde dan PUR-isolatie

    • Of een materiaal goed of slecht isoleert, wordt uitgedrukt in delambda-waarde. Een lage lambda-waarde betekent dat de warmte niet goed geleidt en dat het materiaal dus een goede isolator is. Kortom: hoe lager, hoe beter.
    • De meesteisolatiematerialenhebben een lambdawaarde tussen de 0,030 W/mK en 0,040 W/mK.
    • VanPURisolatieligt de waarde tussen de 0,023 en de 0,032 W/mK, wat aantoont dat het om een uitstekende isolator gaat.
    • MaarPIRisolatiescoort nog iets beter met een lambdawaarde tussen 0,023 en 0,026 W/mK.

    PUR versus traditionele isolatie?

    Over het algemeen ben je beter af met PIR omwille van de betere eigenschappen en isolatiewaarden. Dat vertaalt zich natuurlijk ook in een iets hogere investering.

    Kies je toch voor de goedkopere versie? Weet dan dat ookPUR heel wat voordelen biedtten opzichte van andere isolatiematerialen en –technieken.

    • Naadloze aansluitingen: Gespoten PUR wordt in een vloeiende beweging op de juiste dikte aangebracht in kieren, spleten, hoeken en holtes. Ook moeilijke aansluitingen of naden worden perfect opgevuld. Gedaan met luchtlekken en koudebruggen.
    • Thermische eigenschappen: Met een meer dan behoorlijke lambdawaarde scoort PUR beter dan andere isolatiematerialen. Zelfs met een minimale isolatiedikte.
    • Snelle uitvoering: De uitvoering is helemaal niet arbeidsintensief en na een paar minuten al klaar voor de volgende fase van de isolatie. Zo wordt tijdverlies op de werf vermeden.
    • Ruime toepassing:PUR spuit je op zowat elke ondergrond: steen, hout, metaal, beton, … Zolang het maar om een droog oppervlak zonder stof of vet gaat.
    • Licht en drukvast:PUR combineert een licht gewicht met een maximale sterkte. Dat komt vooral door de samenstelling: gesloten cellen opgevuld met lucht.
    • Duurzaam:Andere isolatiematerialen zoals stijve isolatieplaten en dekens uit glaswol of rots durven wel eens krimpen of uitzakken. Gevolg? Aansluitingen komen los, er ontstaan spleten, koudebruggen, … Met PUR vermijd je die risico’s. En het is ook bestand tegen schimmel, corrosie of andere vormen van slijtage. Je bent dus verzekerd van een lange termijnresultaat.
    • Milieuvriendelijk en gezond:PUR is vrij van schadelijke stoffen voor het milieu. Je renovatiecoördinator heeft relatief weinig PUR nodig voor een goede isolatie, wat scheelt in het transport. En de goede isolatiewaarde resulteert in minder uitstoot. Er zitten geen vezels in PUR, belangrijk voor mensen die aan een stofallergie of longaandoeding lijden. Het spuiten van PUR gebeurt nauwgezet en proper, want er blijven geen afvalresten achter.

    PUR of PIR? De renovatiecoördinator brengt raad!

    Twijfel je nog bij welktype isolatiejouw woning nu het meest gebaat is? Schakel dan de hulp in van eenrenovatiecoördinator. Wij bekijken samen met jou alle opties en staan in voor de opvolging van A tot Z!

    PIR of PUR isolatie ? (2024)
    Top Articles
    Latest Posts
    Article information

    Author: Catherine Tremblay

    Last Updated:

    Views: 6497

    Rating: 4.7 / 5 (47 voted)

    Reviews: 86% of readers found this page helpful

    Author information

    Name: Catherine Tremblay

    Birthday: 1999-09-23

    Address: Suite 461 73643 Sherril Loaf, Dickinsonland, AZ 47941-2379

    Phone: +2678139151039

    Job: International Administration Supervisor

    Hobby: Dowsing, Snowboarding, Rowing, Beekeeping, Calligraphy, Shooting, Air sports

    Introduction: My name is Catherine Tremblay, I am a precious, perfect, tasty, enthusiastic, inexpensive, vast, kind person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.