Isolatieplaten voor het dak: soorten, prijzen en plaatsing (2024)

Dakisolatieplaten zijn, net als isolatierollen uit glaswol of steenwol, snel te plaatsen. Isolatierollen zijn vooral aan te raden als je veel binnenruimte hebt. Ze moeten namelijk in een dikkere laag geplaatst worden in vergelijking met isolatieplaten om dezelfde isolatiewaarde te bereiken. Hier bespreken we de verschillende soorten isolatieplaten voor het dak en hun prijzen per m2.

Snel naar: soorten dakisolatieplatenhoe dik isoleren?prijstoepassingenvoor- en nadelen

Welke isolatieplaten zijn er voor het dak?

Dakisolatieplaten kunnen uit verschillende materialen vervaardigd worden. De materiaalkeuze bepaalt onder meer de prijs en de (isolerende) eigenschappen van de plaat. Afhankelijk van de samenstelling kan het isolerend vermogen van een isolatieplaat nog variëren. Onderstaande tabel toont alvast de prijzen voor de verschillende soorten isolatieplaten voor het dak:

MateriaalIsolerend vermogenPrijs per m2 (*)Prijs geldt voor dikte van... (**)
EPSMatig tot goedVanaf +/- 15 euro15 centimeter
XPSGoed tot zeer goedVanaf +/- 19 euro14 centimeter
PURZeer goedVanaf +/- 20 euro12 centimeter
PIRZeer goed tot uitstekendVanaf +/- 25 euro10 centimeter
ResolUitstekendVanaf +/- 35 euro9 centimeter
(*) De prijzen zijn inclusief plaatsing door een vakman. Via de offertepagina kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij specialisten in isolatiewerken. Klik hier om prijzen op maat van jouw project te ontvangen.
(**) Door je dak te isoleren met platen van de vermelde dikte bereik je een Rd-waarde van ongeveer 4,5 m² K/W. Hierdoor kom je mogelijk in aanmerking voor een subsidie, als je ook een andere vorm van isolatie laat uitvoeren (er zijn natuurlijk nog andere voorwaarden). Zoals reeds gezegd kan het isolerend vermogen per materiaal nog variëren. Een dikkere laag kan dus nodig zijn of een dunnere laag kan volstaan.

1) EPS isolatieplaten worden gemaakt uit geëxpandeerd polystyreen. Dit is ook bekend als piepschuim. Het gaat hier om een licht materiaal, wat de isolatieplaten makkelijk te hanteren maakt. EPS-platen zijn goed bestand tegen vocht en zijn doorgaans ook beloopbaar.

2) XPS isolatieplaten zijn vervaardigd uit geëxtrudeerd polystyreen. Ze hebben ongeveer dezelfde voordelen als EPS (bestand tegen vocht, makkelijk te hanteren en beloopbaar), maar XPS-platen isoleren net iets beter.

3) Dakisolatieplaten uit PUR (voluit polyurethaan) hebben een zeer goede isolatiewaarde, waardoor ze in een beperkte dikte kunnen geplaatst worden. Eventuele kieren in de isolatielaag kunnen opgevuld worden met PUR in schuimvorm. Deze gespoten PUR kan overigens ook gebruikt worden voor dakisolatie als alternatief voor de harde isolatieplaten.
Ontdek hier meer over het isoleren van daken met PUR.

4) Isolatieplaten voor het dak die uit PIR (polyisocyanuraat) gemaakt worden, zijn brandveiliger dan de variant uit PUR. Daarnaast hebben ze vaak ook een isolatiewaarde die net iets beter is dan die van polyurethaan. Daarom kunnen ze in een nog net iets dunnere laag geplaatst worden. Ontdek hier meer over PIR dakisolatie.

5) Resol isolatieplaten hebben het hoogste isolerend vermogen van alle isolatieplaten met eenlambdawaarde van 0,020 W/mK. Dankzij deze hoge isolerende waarde kan je dus dunner isoleren met eenzelfde resultaat. Ze zijn ideaal als dakisolatie voor een hellend dak, zowel langs de binnen- als buitenkant. Ontdek hier meer over resolschuim.

Isolatieplaten voor het dak: soorten, prijzen en plaatsing (1)

Hoe dik isoleren?

De dikte van de isolatielaag zal afhangen van de beschikbare ruimte en de isolatiewaarden van het gekozen materiaal: hoe beter het isolerend vermogen, hoe dunner de benodigde isolatielaag zal zijn. De te bereiken R-waarde zal in veel gevallen 3,5 m² K/W zijn. Dit is namelijk de minimale waarde om in aanmerking te komen voor een dakisolatiesubsidie. Meer tips voor het bepalen van de dikte van de isolatieplaten voor je dak ontdek je in dit artikel. De bedragen en voorwaarden voor de subsidies voor dakisolatie kan je vinden in dit artikel.

Een isolatiespecialist kan bepalen wat het beste isolatiemateriaal is voor jouw situatie en berekenen welke dikte dan nodig is om recht te hebben op isolatiepremies. Via de offertepagina kan je gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen op maat aanvragen bij specialisten in isolatiewerken.
Klik hier om prijzen op maat van jouw project te ontvangen.

Prijs dakisolatie met isolatieplaten

De kosten voor dakisolatie zijn onder meer afhankelijk van de totale te isoleren oppervlakte, het gekozen materiaal en de gekozen isolatiespecialist. Ook de plaatsingswijze speelt een rol: een dak kan namelijk langs binnen of langs buiten geïsoleerd worden. Het isoleren van de zoldervloer kan een interessant alternatief zijn. Verderop in dit artikel meer info hierover.

– Voor het isoleren van een hellend dak met isolatieplaten langs de binnenzijde kan je je verwachten aan prijzen vanaf ongeveer 25 euro per m2.

– Voor het verwijderen van de oude dakbedekking, het plaatsen van isolatieplaten langs de buitenzijde en het vernieuwen van de dakbedekking beginnen de kosten ongeveer bij 75 euro per vierkante meter.

– Laat je je zoldervloer isoleren met isolatieplaten door een vakman? Dan kan je je verwachten aan prijzen vanaf ongeveer 30 euro per m2.

Een vakman kan voor jou bepalen wat het meest geschikte isolatiemateriaal is voor jouw situatie. Door een erkend aannemer in te schakelen kan je bovendien ook rekenen op een correcte uitvoering van de isolatiewerken en op een subsidie voor dakisolatie.Je moet natuurlijk wel voldoen aan alle voorwaarden voor deze vergoeding.

Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen voor het isoleren van je plat of hellend dak met isolatieplaten. Zo kan je makkelijk prijzen vergelijken en de voordeligste aanbieding kiezen. Klik hier om prijzen op maat van jouw project te ontvangen.

Isolatieplaten voor het dak: soorten, prijzen en plaatsing (2)

Toepassingen & plaatsing

Het dak isoleren kan op verschillende manieren gebeuren. Isolatieplaten zijn geschikt voor volgende toepassingen:

  • Dakisolatie langs binnen: een klassieke vorm van het isoleren van daken. Bij hellende daken worden de isolatieplaten doorgaans tussen de houten balken van de dakstructuur geplaatst. Gaat het om de isolatie van een plat dak langs de binnenzijde? Dan spreekt men van een koud dak. Deze techniek wordt niet zo vaak meer toegepast omdat de dakconstructie dan te veel last heeft van temperatuurschommelingen. Je ontdekt meer info over het isoleren van daken langs de binnenzijde in dit artikel.
  • Dakisolatie langs buiten: bij het isoleren van bestaande daken langs de buitenzijde moet eerst de dakbedekking verwijderd worden om vervolgens de dakisolatieplaten te plaatsen. Daarna wordt de oude dakbedekking teruggeplaatst of wordt een nieuwe bedekking geplaatst. Meer weten over deze isolatiewijze? Je ontdekt er meer over in het artikel “Dak isoleren langs buiten“.
  • Zoldervloerisolatie: wordt je zolderruimte niet verwarmd? Dan is het misschien interessanter om de zoldervloer met isolatieplaten te isoleren in plaats van het dakoppervlak. Op die manier wordt het te verwarmen volume van je woning een pak kleiner, waardoor je efficiënter kan verwarmen. Meer info over het plaatsen van zoldervloerisolatie vind je in dit artikel.

Isolatieplaten worden natuurlijk niet alleen voor het dak gebruikt. Ze kunnen bijvoorbeeld ook gebruikt worden voor het isoleren van gevels langs buiten en voor het isoleren van vloeren. Bij nieuwbouwwoningen kunnen ze ook gebruikt worden om de spouw te isoleren.

Wat zijn de voor- en nadelen van dakisolatieplaten?

Hieronder vind je de belangrijkste pluspunten van het isoleren van daken met isolatieplaten:

1) De eenvoudige manier van plaatsen is al meteen het eerste grote voordeel van isolatieplaten. De platen zijn verkrijgbaar in verschillende groottes. Dat betekent dat je zowel kleinere als zeer grote oppervlaktes snel kunt bedekken. Vooral bij zeer grote oppervlaktes (vaak bij platte daken) gaat het werk zo zeer snel vooruit.

2) Isolatieplaten hebben een hoge isolatiewaarde met beperkte dikte. De isolatieplaten kunnen met een kleinere dikte worden aangebracht, terwijl ze toch dezelfde isolerende waarde behouden. Ze nemen dus een minimale ruimte in beslag. Hierdoor moeten aansluitende elementen (zoals kepers of dakgoten) vaak niet worden aangepast. Dat scheelt een pak in tijd en kosten.

Qua warmtebehoud en blijvende isolatiewaarde scoren de isolatieplaten beter dan anorganische isolatiematerialen zoals glas- en rotswol.

3) Dakisolatieplaten zijn geluidswerend. Niet alleen warmte of koude worden door de isolatieplaten goed geweerd, ook geluid wordt hierdoor zeer goed afgehouden. Niet onbelangrijk als je bijvoorbeeld jouw plat dak, waar ook al eens op wordt gelopen, wil isoleren.

Het grootste nadeel van isolatieplaten is dat de synthetische materialen als basisgrondstof meestal petrochemische stoffen hebben. Dit zijn stoffen die afgeleid zijn van aardolie. De productie ervan is dan ook milieuvervuilend door het vrijkomen van gevaarlijke stoffen. Het afval dat overblijft, vergaat bijna niet en is zeer moeilijk te recycleren.

Isolatieplaten voor het dak: soorten, prijzen en plaatsing (2024)

FAQs

Wat kost het isoleren van een dak per m2? ›

Om een globaal idee te krijgen van de totale kosten voor het isoleren van het dak kun je een prijs per vierkante meter aanhouden die ligt tussen de 45 en 60 euro. Dit is inclusief arbeidsloon. Dus als je totale dakoppervlakte 100 m2 is dan kun je een budget aanhouden dat ligt tussen de 4.500 euro en 6.000 euro.

Waar kun je het beste je dak mee isoleren? ›

Wat is de beste isolatie voor dak? Bij een plat dak zijn EPS platen de beste keuze voor dakisolatie. Met een lambdawaarde van 0,032-0,036 is gemiddeld een dikte van 12 centimeter nodig voor isolatie. Een schuin dak kan het beste worden geïsoleerd met PUR of PIR.

Hoeveel kost het isoleren van een plat dak? ›

Isolatie aan de binnenzijde van een hellend dak: tussen € 35 et 50/m² Isolatie aan de buitenzijde van een hellend dak: € 40 tot 60/m² Isolatie aan de binnenzijde van een plat dak: € 30 tot 40/m² Isolatie aan de buitenzijde van een plat dak: € 70 tot 115/m²

Wat is de beste isolatie voor schuin dak? ›

PIR platen of PIR renovatieplaten zijn de beste isolatiematerialen om een hellend dak van buitenaf te isoleren. Het isolatiemateriaal wordt aangebracht op een bestaand dakbeschot en biedt een effectieve manier van isoleren.

Wat kost 10 cm PIR isolatie? ›

Wat kost PIR isolatie?
IsolatiemateriaalGemiddelde prijs per m² inclusief btw en plaatsing
PIR platen€ 25 - € 30

Wat kosten isolatieplaten? ›

Wat zijn de kosten van isolatiemateriaal per m2?
Isolatiemateriaal met Rd-waardeVanaf-prijs per m² (60mm)
PIR plaat (Rd 2,72)€ 10,79
XPS plaat (Rd 1,80)€ 8,17
EPS plaat (Rd 1,65)€ 4,92
Glaswol plaat (Rd 1,60)€ 2,37
2 more rows

Waarom niet dubbel isoleren? ›

Bij het dubbel isoleren van een plat dak is deze methode echter allesbehalve aangeraden. De dakconstructie zit namelijk niet mee in de isolatieschil en staat dus bloot aan grote temperatuurschommelingen. Dat kan schade veroorzaken door het krimpen en uitzetten.

Hoe plaats je isolatieplaten? ›

Bevestig de PIR platen op het oppervlakte met kit of lijm. Je kunt er ook voor kiezen om met dakplaatjes de isolatieplaten vast te schroeven. Als laatste plak je alle naden en overlappen af met aluminium tape. Zijn er grote naden ontstaan, dan kun je die afdichten met PUR schuim.

Kan ik subsidie krijgen als ik zelf isoleer? ›

Sinds 1 januari 2022 kan u onder voorwaarden 30% subsidie krijgen als u uw koophuis isoleert. Ook verenigingen van Eigenaren (VvE's) kunnen subsidie aanvragen. Huiseigenaren en VvE's kunnen ook tegen lagere rente geld lenen om hun woning te isoleren.

Hoe dik moet ik mijn dak isoleren? ›

Dikte van het isolatiemateriaal: hoeveel heb je nodig?
Materiaal isoleren schuin dakDikte nodig voor Rc-waarde 4
XPS platen13 cm
PUR hardschuimplaten13 cm
PIR of resol hardschuimplaten8 cm
Vlas, hennep, schapenwol, gerecycled katoen, houtvezel, cellulose, kurk14-16 cm
5 more rows

Hoe een oud dak isoleren? ›

Beslis je toch te isoleren zonder onderdak, gebruik dan vochtwerende isolatieplaten aan de binnenkant van je dak, zoals XPS-, PUR- of PIR-platen. Die verliezen hun isolerende eigenschappen niet wanneer ze in aanraking komen met vocht.

Wat is beter steenwol of PIR? ›

Een nadeel van steenwol is dat het, bij een gelijke isolatiewaarde, dikker is dan bijvoorbeeld PIR. Om een isolatiewaarde van ca. 1,35 te bereiken, heeft u een steenwolplaat van 50mm nodig. Vrijwel dezelfde waarde bereikt u al met een PIR-plaat van 30mm.

Wat kost een EPDM dak? ›

EPDM plaatsen kost gemiddeld € 60 à € 80 per vierkante meter (incl. materiaal, btw en arbeidskosten). Gaat het over een dakrenovatie waarbij ook de oude dakbedekking verwijderd moet worden, reken dan op een gemiddelde prijs van € 150 à € 200 per vierkante meter.

Hoeveel bedraagt de premie voor dakisolatie? ›

Bedrag
Eindfactuur van 1-7-2020 tot 31-12-2020Dakisolatie of zoldervloerisolatie
Eindfactuur in 2022Dakisolatie of zoldervloerisolatieAsbestverwijdering + dakisolatie of zoldervloerisolatie
Basispremie8 euro per m216 euro per m2
Klant met 'uitsluitend nachttarief'10 euro per m218 euro per m2
4 more rows

Welke PIR platen voor plat dak? ›

PIR 2-zijdig aluminium is een goede keuze als u op zoek bent naar isolatie voor de buitenzijde van uw plat dak. De PIR-platen zijn gemakkelijk te plaatsen en bieden uitstekende warmte-isolatie.

Wat isoleert beter PIR of PUR? ›

Het verschil zit vooral in de prestaties. PIR is namelijk een 'verbeterde versie' van PUR. PIR verschilt van PUR door een hogere isolatiewaarde en een grotere brandveiligheid (vooral op het gebied van ontwikkeling van rookgassen). Daarnaast biedt PIR een betere dimensionale stabiliteit en een verhoogde drukvastheid.

Wat zijn de beste PIR platen? ›

PIR-dakisolatieplaten van Unilin, Recticel en Kooltherm

Met PIR-platen kan een hoge warmteweerstand gecreëerd worden zonder veel ruimte in beslag te nemen en zijn daardoor de beste keus als er weinig ruimte beschikbaar is.

Wat is een goede RD waarde voor dakisolatie? ›

De Rd-waarde van de dakisolatie moet minimaal 3.5 m² K/W bedragen. Hoe je die waarde bereikt, en wat voor isolatiemateriaal je gebruikt, mag je zelf beslissen, zolang het dak thermisch gezien maar voldoende presteert. Bovendien moet de gehele oppervlakte van dakisolatie voorzien worden.

Welke isolatie geeft het meeste rendement? ›

Spouwmuurisolatie

Van de drie isolatievormen levert spouwmuurisolatie u het hoogste rendement op. Een goed geïsoleerde spouwmuur zal het gasverbruik per jaar verminderen met 10 m3 per geïsoleerde m2. Daardoor heeft u de investering binnen 3 tot 5 jaar terugverdiend.

Wat is de goedkoopste isolatie? ›

EPS platen zijn in het algemeen de goedkoopste platen, je betaalt rond de €10/m2 voor een plaat van 10cm. Voor PIR platen (600mm x 1200mm) betaal je tussen de 7 en 18 euro m2. XPS isolatiepanelen vallen tussen de prijscategorie van 12-16 euro per vierkante meter, afhankelijk van de dikte.

Welke isolatie voor binnenkant dak? ›

Heeft u niet veel kluservaring dan is de meest eenvoudige keuze om uw dak van binnenuit te isoleren met steenwol of glaswol. Daarnaast is het ook goedkoper dan varianten met PIR en heeft het een prima isolatiewaarde. Heeft u meer ervaring met isoleren dan kunt u ook kiezen voor ons maatwerk PIR-platen.

Welke isolatie isoleert het beste? ›

De beste typen isolatie per isolatiemateriaal
IsolatiemateriaalBeste typen
GlaswolKnauf Naturoll 032
SteenwolKnauf Rock4All
EPSEPS 100 Tempex/Piepschuim
Minerale wolKnauf MW 35 Wand & Plafond
4 more rows
Feb 15, 2022

Kun je te veel isoleren? ›

Fabel 1: Je kunt je woning ook over-isoleren

Hoe dikker de isolatielaag, hoe minder warmteverlies. Al zal het extra isolerend effect vanaf een bepaalde dikte minder groot worden voor elke centimeter isolatie die je dan nog aanbrengt. Over-isoleren bestaat dus niet, slecht isoleren wel.

Wat is de beste isolatie voor een zolder? ›

Minerale wol: Glaswol en rotswol zijn erg geschikt als isolatiemateriaal voor hellende daken en zoldervloeren. Het wordt vaak in isolatiedekens verwerkt maar kan ook ingeblazen worden in de vloer of in het dak. Minerale wol isoleert erg goed, kan goed tegen vocht en is relatief goedkoop.

Kunnen PIR platen direct tegen dakbeschot? ›

Een hellend dak is prima van binnenuit te isoleren door PIR isolatieplaten aan te brengen. Dit kan het beste tussen de balken, tegen het (droge) dakbeschot. Het voordeel van het op deze manier PIR isolatie aanbrengen, is dat er een ononderbroken schild ontstaat.

Hoeveel ruimte tussen dak en isolatie? ›

Gebruik zeker geen te smalle isolatiedekens tussen het houten frame van het dak. Snij de stroken isolatie op maat van je dakframe zelf. Best 1 tot 2 cm breder dan het vak zelf zodat ze een beetje klemmen. Geen enkel dak is overal gelijk qua breedte.

Hoe koud dak isoleren? ›

Hoe een koud dak isoleren? Een koud dak kun je aan de binnenkant met isolatiematten isoleren. Deze kunnen eenvoudig tussen de bestaande dakbalken worden geklemd. Zorg er altijd voor dat je de isolatie goed tegen het dakbeschot aandrukt want er mag geen luchtspouw ontstaan.

Wie heeft recht op 4000 vergoeding? ›

Als woningeigenaar met een erkende schade van minstens 1.000 euro kunt u via deze regeling een maximaal bedrag van 4.000 euro krijgen voor energiebesparende en energieopwekkende maatregelen.

Hoeveel subsidie dakisolatie 2022? ›

Voor het isoleren van het dak ontvangt u sinds 2022 een subsidie van € 30,- per vierkante meter. Voor de isolatie van de zolder- of vlieringvloer ontvangt u een subsidie van € 8,- per vierkante meter.

Hoeveel subsidie op HR ++ glas 2022? ›

Subsidie op HR++ glas en triple glas!

Ook dit jaar kunt u als woningeigenaar weer subsidie aanvragen voor isolatiemaatregelen (ISDE) waaronder HR++ glas en triple glas. De subsidie is vanaf 1 januari 2022 zelfs verhoogd! U kunt nu tot ongeveer 30% van de kosten vergoed krijgen.

Wat kost een schuin dak isoleren? ›

Gemiddelde kosten isolatiemateriaal voor schuin dak
Isolatiemateriaal DiktePrijs per m²
PUR platen12 – 14 cm€ 20,- tot € 25,-
PIR platen12 – 14 cm€ 25,- tot € 30,-
Geïsoleerde platen12 – 14 cm€ 50,- tot € 200,-
Papiervlokken16- 21 cm€ 20,- tot € 35,-
6 more rows
Jun 9, 2021

Wat kost dakisolatie van buitenaf? ›

Gemiddelde prijzen van dakisolatie bij een schuin dak liggen tussen de € 1.500 en € 2.500 bij het isoleren van de binnenzijde en € 3.500 en € 4.500 bij de buitenzijde.

Hoeveel subsidie isolatie 2022? ›

Sinds 1 januari 2022 kan u onder voorwaarden 30% subsidie krijgen als u uw koophuis isoleert. Ook verenigingen van Eigenaren (VvE's) kunnen subsidie aanvragen. Huiseigenaren en VvE's kunnen ook tegen lagere rente geld lenen om hun woning te isoleren.

Hoeveel subsidie op dakisolatie? ›

Voor het isoleren van het dak ontvangt u sinds 2022 een subsidie van € 30,- per vierkante meter. Voor de isolatie van de zolder- of vlieringvloer ontvangt u een subsidie van € 8,- per vierkante meter.

Welke isolatie voor binnenkant dak? ›

Heeft u niet veel kluservaring dan is de meest eenvoudige keuze om uw dak van binnenuit te isoleren met steenwol of glaswol. Daarnaast is het ook goedkoper dan varianten met PIR en heeft het een prima isolatiewaarde. Heeft u meer ervaring met isoleren dan kunt u ook kiezen voor ons maatwerk PIR-platen.

Hoeveel tijd kost isoleren dak? ›

Wat kost dakisolatie?
DakisolatieKosten 60 m2Terugverdientijd
Binnenzijde (schuin) dak€1400,-+/_ 5 jaar
Buitenzijde (schuin) dak€3200,-+/_ 7 jaar
Plat dak laten isoleren€2200,-+/_ 7 jaar
Zoldervloer laten isoleren€1000,-+/_ 3 jaar

Hoe schuin dak isoleren van binnenuit? ›

Voor het isoleren van de binnenkant van een schuin dak, kun je de volgende materialen gebruiken:
  1. Spijkerflensdekens. Spijkerflensdekens zijn rollen isolatiemateriaal van glaswol of steenwol die ingepakt zitten in papier. ...
  2. Kant-en-klare isolatieplaten. ...
  3. Folie-isolatie.

Hoe dak isoleren van buitenaf? ›

Hellend dak isoleren langs de buitenzijde

Dit gebeurt door isolatieplaten aan te brengen op het bestaande dakbeschot. Bij deze methode van het isoleren van een dak van buitenaf kunnen verschillende materialen worden gebruikt: isolatieplaten uit EPS (piepschuim), PUR en PIR.

Kun je zelf je dak isoleren? ›

Heb je een schuin dak met dakpannen? Dit kun je aan de binnenkant isoleren: een klus die je prima zelf kunt doen als je handig bent. Een plat dak of dakkapel kun je beter laten isoleren door een deskundig bedrijf. Als je dat verkeerd doet, heb je namelijk grote kans op vocht in je dak en rottend hout of schimmel.

Wat kost zelf isoleren? ›

2. Kosten zelf dak isoleren
IsolatiemateriaalVereiste diktePrijs per m² (excl. btw & plaatsing)
Rotswol16 - 21 cm€ 20 - 35
Houtwol16 - 21 cm€ 20 - 25
PUR schuim12 - 14 cm€ 15 - 30
EPS platen12 - 14 cm€ 10 - 20
6 more rows

Wie heeft recht op 4000 vergoeding? ›

Als woningeigenaar met een erkende schade van minstens 1.000 euro kunt u via deze regeling een maximaal bedrag van 4.000 euro krijgen voor energiebesparende en energieopwekkende maatregelen.

Is isolatie aftrekbaar? ›

Sinds 2012 is spouwmuurisolatie niet langer fiscaal aftrekbaar. Vóór die tijd kon 40% van de kosten van spouwmuurisolatie van het belastbare inkomen worden afgetrokken. Vanaf 2012 is de fiscale aftrekbaarheid van woningisolatie beperkt tot dak- en zoldervloerisolatie.

Hoeveel gas bespaar je met dakisolatie? ›

Met dakisolatie bespaar je veel energie en dus geld. Voor een hoekwoning is dat zo'n 800 m3 gas per jaar. Dat staat gelijk aan zo'n € 800 . Gemiddeld betaal je € 900 aan materialen als je een schuin dak zelf isoleert en € 4.500 als je het werk uitbesteedt.

Hoeveel subsidie op HR ++ glas 2022? ›

Subsidie op HR++ glas en triple glas!

Ook dit jaar kunt u als woningeigenaar weer subsidie aanvragen voor isolatiemaatregelen (ISDE) waaronder HR++ glas en triple glas. De subsidie is vanaf 1 januari 2022 zelfs verhoogd! U kunt nu tot ongeveer 30% van de kosten vergoed krijgen.

Wat is een goede RD-waarde dak? ›

De Rd-waarde van de dakisolatie moet minimaal 3.5 m² K/W bedragen. Hoe je die waarde bereikt, en wat voor isolatiemateriaal je gebruikt, mag je zelf beslissen, zolang het dak thermisch gezien maar voldoende presteert. Bovendien moet de gehele oppervlakte van dakisolatie voorzien worden.

Waar vraag ik subsidie aan voor HR ++ glas? ›

Het kan zijn dat jouw gemeente en/of provincie een subsidie voor het laten plaatsen van dubbel glas heeft (eventueel in combinatie met een regeling voor isolatie bijv.). Als je hier meer over wilt weten kun je het beste deze website van de Rijksoverheid bezoeken: verbeterjehuis.nl/energiesubsidiewijzer.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Ray Christiansen

Last Updated:

Views: 5360

Rating: 4.9 / 5 (49 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Ray Christiansen

Birthday: 1998-05-04

Address: Apt. 814 34339 Sauer Islands, Hirtheville, GA 02446-8771

Phone: +337636892828

Job: Lead Hospitality Designer

Hobby: Urban exploration, Tai chi, Lockpicking, Fashion, Gunsmithing, Pottery, Geocaching

Introduction: My name is Ray Christiansen, I am a fair, good, cute, gentle, vast, glamorous, excited person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.